Juniorin perusasiat – Viisi lukua

Esipuhe

On vaikeaa opetella mikä tahansa uusi taito. Tämä toteamus pätee koripalloonkin. On niin paljon erilaisia tekniikoita jotka pitäisi osata, erilaisia taktiikoita, sääntöjä. Ja vahva pitäisi olla. Ja nopea. Ja kestävä.

Miksi nähdä vaivaa?

Koska hienompaa tunnetta ei olekaan kuin uuden taidon oppiminen. Mitä enemmän jostakin asiasta oppii, sitä hienommaksi oppiminen käy. On kuin joka päivä pääsisi yhä syvemmälle uuteen kiehtovaan maailmaan.

Joku voi olla kiinnostunut kitaran soittamisesta, joku baletista, joku aivokirurgiasta. Jos sinä olet kiinnostunut koripallosta, tämä kirja on tarkoitettu sinulle. Toivottavasti se auttaa sinua matkallasi.

Luku 1: Auta joukkuettasi voittamaan

Mikä on tärkein tehtäväsi koripalloilijana?

Vastaus on yksinkertainen. Koska koripallo on joukkuepeli, autat kaikin voimin joukkuettasi voittamaan.

“Auta joukkuettasi voittamaan” voi kuulostaa ilmiselvältä periaatteelta. Silti monet pelaajat toimivat toisin. Heidän tärkein tavoitteensa voi olla tehdä itse paljon pisteitä. Tai tehdä joitain näyttäviä suorituksia. Tai vältellä joutumista naurunalaiseksi.

Loppujen lopuksi parhaat pelaajat ovat kuitenkin parhaita yhdestä ja ainoasta syystä: he auttavat eniten joukkuettaan voittamaan. Keskity vain tuohon tavoitteeseen, ja olet oikealla tiellä.

Tämän periaatteen avulla voit arvioida kehittymistäsi pelaajana. Mitä enemmän pystyt auttamaan joukkuettasi, sitä parempi pelaaja sinusta on kehittynyt.

Luku 10: Valvo oikeuksiasi

Valmentajalla on paljon valtaa, ja joukkueen kannattaa useimmiten alistua siihen. Mutta kaikilla on omat perusoikeutensa, joita kukaan – ei valmentaja eikä kukaan muukaan – saa loukata.

Valmentaja voi korottaa sinulle ääntään tai poistaa sinut harjoituksista, jos häiritset muiden harjoittelua. Se kuuluu pelaajaan osaan. Jos et ole valmis sopeutumaan siihen, et voi pelata joukkueessa.

Mutta rajansa kaikella.

Valmentaja voi tehdä niin monenlaisia väärinkäytöksiä, että kaikkia on mahdotonta luetella tässä. Mutta ajattele asiaa näin: olisiko valmentaja voinut toimia niin kuin toimi, jos ulkopuolisia – esimerkiksi vanhempasi – olisi ollut katsomassa tai kuulolla?

Jos sinusta yhtään tuntuu, että ei olisi voinut, puhu asiasta vanhempiesi kanssa.

Luku 33: Pienennä loukkaantumisriskiä

Pelatessasi saatat loukkaantua. Loukkaantumisriskiä ja loukkaantumisten aiheuttamaa harmia voi pienentää näillä toimilla.

  1. Hanki kunnon harjoitusvarusteet.
  2. Keskity harjoitteluun.
  3. Verryttele kunnolla.
  4. Käytä tarvittaessa tukipohjallisia tai tukia esimerkiksi nilkoissa.
  5. Tee loukkaantumisia ennaltaehkäisevää harjoittelua. Pyydä ohjeita valmentajaltasi.
  6. Harjoittele monipuolisesti. Se vähentää rasitusvammojen riskiä.
  7. Hoida pienet vaivat, jotta ne eivät pääse kasvamaan isoiksi vaivoiksi.
  8. Jos jotakin sattuu, huolehdi ensiavusta: Kompressio eli puristus + kohoasento + kylmähoito 20 minuuttia.
  9. Tarvittaessa mene lääkäriin.

Luku 49: Pysy rauhallisena

Nyrkkeilyssä se, joka menettää malttinsa, menettää tajunsa – hänet siis tyrmätään. Samoin käy koripallossa. Pysy rauhallisena tai häviät.

Rauhallisena pysyminen on tapa ja taito. Sitä pitää opetella harjoituksissa ja peleissä. Et saa suuttua. Silloin et ole keskittynyt itse peliin. Ja täydellinen keskittyminen on välttämätöntä, jotta voit pelata hyvin.

Voit käyttää niin sanottuja mindfulness-harjoituksia tai muita keskittymisharjoituksia ennen harjoituksia ja pelejä. Voit myös kehittää yhden hengityksen mittaisen rentoutumisrutiinin, jota voit käyttää sopivan katkon aikana myös kesken harjoitusten tai pelin.

Rauhallisuus ei tarkoita, että pelaisit pehmeästi tai ponnettomasti. Päinvastoin. Kun olet rauhallinen etkä turhia melskaa, voit pelata keskittyneesti ja kovaa.

Luku 75: Muista että koris on vain peli

Vaikka haluat pelata hyvin ja näet paljon vaivaa koriksen eteen, älä liioittele sen merkitystä. Koris on kuitenkin vain peli. Maailmassa on paljon onnellisia ihmisiä, jotka eivät ole nähneetkään koripalloa.

Jos sinusta tulee huippupelaaja, niin kiva. Jos sinusta ei tule huippupelaajaa, niin kiva että yritit. Koeta löytää sinua kiinnostava tapa jatkaa koriksessa muussa hommassa: valmentajana, huoltajana, erotuomarina, järjestyksenvalvojana, harrastepelaajana.

Tämä ei tarkoita, että sinun ei pitäisi pelata aina täysillä, kun pelaat. Kyllä pitäisi. Koris ja melkein kaikki muukin on kivointa, kun kaikki osallistujat panevat kaikkensa peliin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s